Anti Aging
anti aging ismi altında, 30+, 50+ gibi yaş gruplarına göre pazarlanan ürünlerin sadece o yaştaki kişiler tarafından kullanılabileceği, eğer bu yaş gruplarının dışındaysanız ve bu ürünleri kullanırsanız yüzünüzün “yorulacağı”, “şimdiden kremlere alışacağı, bu yüzden de ileride bu ürünlerden verim alamayacak olmanız”, “cildinizin tembelleşeceği”, “erken yaşlanacağınız” (!!) gibi bir anlayış hakim. bu da beni çok rahatsız ediyor, hatta bu yüzden bir kozmetikçide satış görevlisiyle tartışmışlığım bile var, o yüzden hakkında bir şeyler yazmak istedim.
anti aging öncelikle bir pazarlama terimidir, yaşlanmayı engellemek günümüz teknolojisiyle henüz mümkün değil (bkz: yer çekimi). insanlar yaşlandıkça cilt hücrelerinin yenilenme hızı düşer, kolajen ve elastin kaybı yaşanır, bunun sonucunda da cilt sarkmaya, daha mat görünmeye ve kendini uv ışınlarından koruması da azaldığından lekelenmeye başlar. anti aging etiketiyle satılan kimi kozmetiklerde de bu etkileri azaltacak ve cildin yapı taşlarını yerine koymaya yardımcı olacak bazı aktif içerikler bulunur. bu aktif içerikler ciltteki hücreler tarafından sentezlenir ve kullanıma uygun hale getirilir.
mesela; daha yaşlı bir kişinin cildinde yaşlanmadan ve metabolizmanın yavaşlamasından dolayı cilt bariyeri daha kolay zarar görebilir ve bu da nem kaybına ve sonuç olarak dehidrasyona sebep olabilir. aynı şekilde genç birinin de soğuktan ve sert sürfaktanlar kullanmaktan cilt bariyeri zarar görüp dehidrasyon oluşabilir. bunu da örneğin sodium hyaluronate içeren bir ürün ile çözmeye çalışabiliriz. sodium hyaluronate, cildin üst tabakalarına alt tabakalardan ve atmosferden su çeker, kendi büyüklüğünün 1000 katı da su tutabilir. sodium hyaluronate vasıtasıyla ciltteki nem miktarı optimal düzeye ulaştığında, cilt daha az sarkık, daha dolgun, ve parlak gözükecektir. yani anti aging ürünlerinin bize vadettiği şeyler. peki sırf bu yüzden sodium hyaluronate sadece 50+ kişilerin kullanması gerekli bir şey olmuş mu oluyor? tabi ki hayır. cildinde nemsizlik sorunu olan herkes tarafından kullanabilir. piyasada bulunan nemlendiricilerin neredeyse hepsinde sodium hyaluronate ya da hyaluronik asit bulunur, çünkü iyi bir hümektandır.
retinoik asit (ya da kozmetiklerde bulunan haliyle retinol), ascorbic acid, azelaic acid, niacinamide, hyaluronic acid, alfahidroksi ve polihidroksi asitleri, çeşitle peptidler, seramidler, e vitamini, çeşitli yağ asitleri, kolesterol gibi bir çok içerik, cildin sağlığını idame ettirmesi için elzem olmasa da faydalı kimyevi maddelerdir ve hepsi bu özellikleri sebebiyle aynı zamanda yaşlanmanın görülür etkilerini de hafifletebilme yetisine sahiptirler. bu maddelerin bir kısmı zaten vücudumuz tarafından da üretilir ve cildimizin yapıtaşları arasında bulunurlar. bu maddelerin bir kısmını içeren bir ürünü üzerine anti-aging etiketi yapıştırıp "50 yaş için" diye fahiş fiyatlara satmak tamamen pazarlamadan ibarettir.
fotoğraf: Jake Thacker / Unsplash
fotoğraf: Jake Thacker / Unsplash
Comments
Post a Comment