Azelaik Asit
azelaik asit, bir tür dikarboksilik asit ve insan cildinde yaşayan malassezia furfur isimli maya tarafından üretiliyor. doğada, buğday, arpa ve çavdarda bulunurken, kozmetiklerdeki azelaik asit laboratuvar ortamında üretiliyor.
kullanım alanı:
roza ve rozaya bağlı akne, hafif-orta seviye akne ile melazma tedavisi. sonuç almak için en az 3-4 hafta kullanmanız gerek. en etkili sonuçlar uzun vadeli (birkaç ay ve fazlası) kullanımda alınıyor.
faydaları:
- antibakteriyel: foliküllerde bulunan ve akneye sebep olan p.acnes ile staphylococcus epidermidis bakterilerinin üremelerini engelliyor.
- antienflamatuvar: ciltte oksidatif strese yol açan ve cildin bariyer fonksiyonuna zarar verebilen serbest yağ asitlerinin miktarını azaltıyor. bu serbest yağ asitleri, üstte bahsettiğim bakterilerin de besin kaynağı.
- keratolitik ve komedolitik: “keratinosit kültüründeki keratinositlerin hiperprofilerasyonunu, DNA sentezinin inhibe etmek suretiyle azaltır”*;yani, ciltteki keratin üreten hücrelerin aşırı çoğalmasına mani oluyor. bu sayede de, gözeneklerin tıkanma sebeplerinden olan fazla keratinin azalmasını sağlıyor, kapalı komedonlar sayıca azalıyor.
- cilt aydınlatıcı: ciltteki melanin sentezini düzenleyerek, melazma ve akne sonrası oluşan hiperpigmentasyonu tedavi edebiliyor. hidrokinonun uzun süreli kullanımında gözlenebilen yan etkilere sebep olmuyor.
azelaik asidin en yaygın yan etkileri, ciltte hafif yanma ve kaşıntı hissi. bu sorun kullanıma devam ettikçe tamamen kayboluyor. cildimin çeşitli soyucu asitlere ve retinoidlere alışkın olmadığı dönemde kullandığımda ben de bu yan etkiyi yaşamıştım, ancak kısa süreli bir rahatsız edicilikten öteye geçmedi. şu anda ise hiç sorun yaşamıyorum.
diğer akne tedavilerine göre bazı artıları:
- antibiyotiklere karşı bakteriyel dayanıklılığa sebep olmuyor.
- ciltte fotosensitiviteye sebep olmuyor (yine de düzenli güneş kremi kullanmalısınız)
- kıyafetlerde benzoil peroksidin sebep olduğu renk açılmalarına sebep olmuyor
- cildin rengini açmıyor (aydınlatma etkisiyle karışmasın), bu özelliğiyle koyu tenli kişilere de uygun.
%20 Azelderm krem
%20 Skinoren krem
%15 Finacea krem & jel
%10 The Ordinary Azelaic Acid Suspension
%8 Frei Öl Akne Görünümlü Ciltler İçin Yüz Kremi (Potassium azeloyl diglycinate)
%6 Frei Öl Akne Görünümlü Ciltler İçin Tonik (Potassium azeloyl diglycinate)
%? Ducray Melascreen Intense Depigmenting Care
%20 Skinoren krem
%15 Finacea krem & jel
%10 The Ordinary Azelaic Acid Suspension
%8 Frei Öl Akne Görünümlü Ciltler İçin Yüz Kremi (Potassium azeloyl diglycinate)
%6 Frei Öl Akne Görünümlü Ciltler İçin Tonik (Potassium azeloyl diglycinate)
%? Ducray Melascreen Intense Depigmenting Care
benim tecrübem:
3.5 aydır, günde en az bir kez olmak üzere %20 azelaik asit içeren azelderm kremi kullanıyorum ve çenemdeki regl dönemi aknelerinde muazzam azalma ile yüzümün genelindeki kırmızılıkta sakinleşme gördüm. alnımdaki melazmada dramatik bir değişiklik olmadı ancak yine de cildimin geneli daha duru ve aydınlık. kırmızılığın azalmasında, %0,1 retinoik asit içeren Acnelyse'i kullanma sıklığımı düşürmemin etkisi de yadsınamaz. çenemin iki yanında oluşan komedonların maalesef tamamen önünü kesemiyor ama bir nebze azalmalarını ve derinde olanların yüzeye gelmesini sağladı, iltihaplanıp akneye dönüşmelerini ise epey engelledi.
diğer akne tedavilerinden şimdiye dek sonuç alamadıysanız, doktorunuza danışmaya değer bir aktif içerik olduğunu düşünüyorum.
kaynaklar:
*Azelderm Krem Prospektüsü
*Azelderm Krem Prospektüsü
Dermnet NZ
Inci Decoder
Simple Skincare Science
Point of Interest (serbest yağ asitleriyle ilgili)
Acne and Its Therapy
Inci Decoder
Simple Skincare Science
Acne and Its Therapy
Comments
Post a Comment