Cerave Nemlendirici Losyon (Moisturising Lotion)


Cerave, parfümsüz ve seramid içerikli cilt bakım ürünleriyle çok meşhur olan uygun fiyatlı bir Amerikan markası. Daha önceleri bir ilaç firması olan Bausch Health grubuna aitken, L’oreal’in satın almasıyla artık Avrupa’da da ulaşılır hale gelmiş bulunuyor. Eğer Reddit’teki skincare addiction grubuna göz attıysanız, basit içerikli ürünleri ve ekonomik oluşu sebebiyle çokça tavsiye edildiğini görebilirsiniz.

Cerave’nin ismi ürünlerinin içeriğinde bulunan ceramides (seramidler) ile, bir tür taşıyıcı sistemi olan MVE’nin (Multivesicular Emulsion Technology) birleşiminden geliyor. Bu taşıyıcı sisteminde, ürünün içindeki maddeler keseye benzeyen bir yapının içinde bulunuyor, ve bu keseler açıldıkça cilde taşınması istenen faydalı içerikler yavaş yavaş salınmış oluyor. Cerave bu sistem ile ürünlerinde 72 saat nemlendirme etkisi vaat etmekte.

Bu yazıda bahsedeceğim Cerave Moisturising Lotion’ı (Nemlendirici Losyon) Ekim 2018’den beri aralıksız sabah-akşam olmak üzere kullanıyorum ve artık 2/3’ünü bitirdiğime göre yorumlayabilirim diye düşündüm.


İçerik: Aqua/Water, Glycerin (gliserin, su tutucu hümektan), Caprylic/Capric Triglyceride (emoliyan, cilt yumuşatıcı, bariyer oluşturucu), Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol (yağ alkolleri, cilt yumuşatıcı ve bariyer oluşturucu), Dimethicone (bir tür silikon, bariyer oluşturucu), Phenoxyethanol (koruyucu), Polysorbate 20 (emulsifiye edici), Ceteareth-20 (emulsifiye edici), Behentrimonium Methosulfate, Polyglyceryl-3 Disostearate, Sodium Lauroyl Lactylate, Ethylhexyglycerin, Potassium Phosphate, Disodium Edtae, Dipotassium Phosphate (buffering ajanı, ani ph değişimlerini engeller), Ceramide NP, Ceramide AP, Phytosphingosine (ciltte bulunan bir lipid, cildin bariyer fonksiyonunu onarmaya yardımcı), Cholesterol (ciltte bulunan bir tür lipid, cildin bariyer fonksiyonunu onarmaya yardımcı), Xanthan Gum, Carbomer, Sodium Hylauronate (su tutucu hümektan), Tocopherol, Ceramide EOP

Deneyimlerime geçmeden önce içeriğindeki bariyer onarıcı fonksiyonlarıyla öne çıkan maddelerden bahsetmek istiyorum;

Seramidler: Bunlar cildimizin en üst katmanı olan stratum corneum’da bulunan lipid (yağ) molekülleri ve cildin yağ kompozisyonunun yaklaşık %50’sini oluşturuyorlar. Görevleri diğer lipidler ile beraber (kolesterol, yağ asitleri) bir araya gelip bir bariyer oluşturarak ciltten su kaybını önlemek, aynı zamanda da cilde dışarıdan mikroorganizmaların girmesine mani olmak. Cildinizin sağlıklı olması için seramidlerin diğer lipidler ile belirli bir oranda bulunması gerekiyor. Bu oran bozulduğunda cildimizde kronik kuruluk, döküntü, kaşıntı ve çeşitli cilt rahatsızlıkları ortaya çıkabiliyor. Seramid içeren kremler kullanarak dışarıdan cildin bariyer fonksiyonunu desteklemek mümkün.

Cerave Nemlendirici Losyon’da Ceramide NP (Ceramide 3), Ceramide AP (Ceramide 6) ve Ceramide EOP (Ceramide 9) olmak üzere 3 çeşit seramid bulunmakta.

Kolesterol: Seramidlerle beraber stratum corneum’da bulunan kolesterol, yağ katmanının yaklaşık %25’ini oluşturuyor ve bariyer fonksiyonu için olmazsa olmaz bir diğer madde.

Phytosphingosine: Ciltte bulunan lipidlerden bir diğeri, aynı zamanda seramidlerin de yapıtaşlarından. Cilde sürüldüğünde antienflamatuvar ve antimikrobiyel etki gösterdiği, akne tedavilerinde fayda sağladığı da gözlemlenmiş.

Sodium Hyaluronate: İnsan vücudundaki çeşitli dokularda bulunan ve kendi ağırlığının 1000 katı kadar su tutabildiği bilinen higroskopik bir madde. Cilde sürüldüğünde yumuşaklık ve dolgunluk sağlıyor, cildin elastikiyetini artırıyor.


Ürün 88 ml, 236 ml ve 473 ml olmak üzere üç farklı boyda satılıyor. Ben 236 ml olan pompalı ambalajlı boyunu satın aldım. Tam 5 aydır sadece yüzümde olmak üzere düzenli kullanımla 2/3’ünü bitirdim, yani epey bereketli diyebilirim. Tek pompası tüm yüzüme oldukça fazla geliyor, o yüzden yarım ya da bazen daha az almaya dikkat ediyorum.

Pompanın ağzında ufak çaplı krem donması sorunu mevcut ancak çok büyük rahatsızlık vermiyor.

Parfüm içermiyor fakat çok çok hafif ilacımsı bir kokusu var. Dokusu oldukça hafif, jel-krem kıvamında, ve yağsız bir his veriyor. Yayması kolay, başka kremlerle bir araya geldiğinde topaklanma, soyulma yapmıyor. Sürdükten çok kısa sonra emiliyor ve ne mat, ne yağlı, sadece nemli bir his bırakıyor. Gün içinde cildin yağlanmasını artırmıyor. Bende sivilce, kapalı komedon, alerjik reaksiyon gibi sorunlara yol açmadı, yanlışlıkla gözüme kaçırdığımda yakmadı.


Kullandığım süre boyunca, oldukça kuru ve soğuk Ankara havasına maruz kaldığım zamanlar haricinde yüzümde hiç pullanma yaşamadım. Görece sıcak ve terlediğim günlerde ise ağırlık hissi olmadı. Vücudumda deneyimlemedim fakat yüzümde nemi uzun süre hapsettiğini, yatıştırıcı ve rahatlatıcı olduğunu söyleyebilirim. Üzerinde kuru ve çok kuru ciltlere yönelik olduğu yazsa da, t bölgesi yağlı karma cildime hiç de fazla gelmedi. Bence kuru ciltlere aynı ürünün krem versiyonu olan Cerave Moisturising Cream daha uygun olacaktır.

Cerave Nemlendirici Losyon, tek görevi cildi nemlendirmek ve bariyer fonksiyonunu desteklemek olan ve bunu da ziyadesiyle yerine getiren etkili bir nemlendirici. Ben aktif içeriklerimi konsantre serum ya da ilaçlardan almayı yeğlediğim için, nemlendiricilerimi mümkün olan en basit ve ekonomik olanlardan tercih ediyorum. Bu açıdan bu losyonu çok ama çok beğendim ve fiyatı makul olduğu sürece sürekli kullanmayı düşünüyorum.


Not: Cerave'nin Kuzey Amerika'da satılan kremlerindeki seramid, hyaluronik asit gibi içerikler listede üst sıradayken, Avrupa versiyonunda liste sonundadır, bunun sebebi de ABD'de %1'den düşük orandaki kozmetik içeriklerin istenilen sıraya göre yazılabilmesidir. Yani Avrupa'daki kremlere daha az seramid koymuş değiller.

Comments