Ziaja Acai Berry Tonik
Ziaja özellikle alkolsüz toniklerini çok sevdiğim, iki eczacı tarafından 25 yıl önce kurulmuş uygun fiyatlı bir Polonya markası (Bir diğer sevdiğim marka da Bielenda’ydı ancak sanırım Türkiye’den çekildiler, çünkü hiçbir yerde bulamıyorum). Ürün içerikleri de salt botanik ekstraktlarla dolu olmaktan öte, panthenol, sodium hyaluronate, laktik asit, mandelik asit gibi faydalı maddelerden oluşuyor. Ziaja’nın bir de Ziaja med isimli, fiyatları görece daha yüksek bir dermokozmetik serisi var. Bu serideki ürünlere de bazı eczanelerden ulaşmak mümkün.
Daha önce Ziaja Manuka Tree Toniğini şurada incelemiştim.
Ziaja Acai Berry tonik 200 ml’lik spreyli bir şişede satılıyor. Ürünün üzerinde yazan vaatleri, yorgun, mat ve hassas ciltleri gün içinde nemlendirmek ve canlandırmak.
İçerik:
Aqua (Water), Propylene Glycol (hümektan, solvent), Glycerin (gliserin, hümektan), Polysorbate 20 (emülsifiye edici, yağ ve suda çözünen içeriklerin birbirine karışabilmesini sağlar), Panthenol (provitamin b5, hümektan, cilt onarıcı ve yatıştırıcı), Euterpe Oleracea Fruit Extract (Acai meyvesi ekstraktı), Ascorbyl Glucoside (stabil bir c vitamini türevi, antioksidan), Calcium Gluconate (hümektan), Sodium Hyaluronate (hyaluronik asitin tuzu, hümektan), DMDM Hydantoin (koruyucu), Sodium Benzoate (koku verici), Parfum (Fragrance), Limonene, Linalool, Citronellol (çeşitli koku vericiler)
Euterpe Olerace (Açai) Meyvesi Ekstraktı
Açai (asai olarak okunuyor) meyvası, antioksidan özelliği gösteren, antosiyanin ismi verilen pigmentler içermekte. Bu pigmentler meyve ve sebzelere kırmızı, mor ve mavi renklerini veriyor. Antosiyaninlerin cilde sürüldüğünde UV zararını azalttığının gözlendiği çeşitli in vitro araştırmalar olmakla beraber, henüz kesinleşmiş bir kanıya varılmamış. Bu araştırmalarda meyve ekstraktının değil, antosiyanin maddesinin kendisinin kullanıldığını belirteyim.
Ascorbyl Glucoside
C vitamininin suda stabil kalabilen bir formu olan askorbil glukosit, cilde emilebildiği doğru formülasyonlarda askorbik asite çevrilerek aydınlatıcı, pigmentasyon azaltıcı etki gösterebiliyor. Ancak bunun için gerekli oranlar bu tonikte muhtemelen olduğundan çok daha yüksek. İçerik listesindeki koruyucu DMDM Hydantoin’in maksimum kullanılma limitinin %0.6 olduğunu düşünürsek, askorbil glukosit %1 veya daha düşük civarlardadır diye tahmin ediyorum. Zayıf da olsa yine de bir antioksidan olarak formülde olması oldukça iyi tabii ki.
Toniğin geri kalanı çeşitli hümektanlardan (suyu çekme özelliği olan maddeler) oluşmakta. Birkaç farklı koku verici-baskılayıcı içeriyor o yüzden cilt bakımında kokulardan uzak duruyorsanız rahatsız edici gelebilir. Tatlı meyvemsi bir kokusu var ve kalıcı değil.
Tecrübelerim
Toniği 1 yıldan fazladır düzenli kullandım. Kullanma şeklim, sabah ve akşam cildimi yıkayıp fazla suyunu aldıktan sonra (sabahları artık sadece suyla durulamakla yetiniyorum) 4-5 fıs yüzüme sıkmak ve birkaç saniye parmaklarımla yedirip üzerine nemlendiricimi ya da c vitamini serumumu (Herbaderm Superserum %10 C vitamini) sürmek.
Bu üründen beklentim şu; derimin üst tabakalarının su miktarını artırması ve ardından sürdüğüm krem-serumla da bu suyu kilitlemek. Yüzümü yıkadıktan sonra eğer kurumasını bekler ve sonra krem sürersem, krem tabaka şeklinde derimin üstünde oturuyormuş gibi hissediyorum ve cildim daha az dolgun oluyor. Ancak toniklersem, kremin emilimi kolaylaşıyor ve cildim görünür şekilde daha parlak ve yumuşak oluyor. Bu açıdan vaatlerini yerine getiriyor diyebilirim.
Tonik yerine salt su kullansak ne olur diye düşünebilirsiniz; toniklerin içinde emilimi artırıcı ajanlar ve suyu çekici gliserin, panthenol gibi maddeler olduğundan dolayı, etkileri sadece deriyi ıslatmaktan bir tık daha ileri. Ancak elbette dramatik sonuçlar da beklememek gerek.
Sonuç olarak, cilt bakımında parfümle anlaşamayanlar hariç her tür cilt tipine tavsiye edebileceğim, uygun fiyatlı ve ulaşılabilir bir nemlendirici tonik olduğunu düşünüyorum. İndirimlerde 16 tl civarına yaygın kozmetik mağazalarında bulabilirsiniz.
Ek: Toniğin sprey mekanizması da çok iyi çalışmakta ve şişesi dezenfekte edildiği takdirde spreysiz tonikleri doldurmak için kullanılabilir.
Merhaba, çok güzel bir inceleme olmuş benim de merak ettiğim bir ürün. Şu an benzer bir etki almak için revuele markasının toniğini kullanıyorum. Ona da bakabilirsiniz yorumlarınızı merak ediyorum.
ReplyDeleteÇok teşekkür ederim. Revuele markasını duymamıştım, bir bakayım.
ReplyDeleteİçindekiler beni çok düşündürdü (başta hyorülonik asit) 22 yaş için tavsiye eder misin?
ReplyDeleteParfüm hariç içeriği çok güzel, her yaşa uygun bence :)
Delete